Fenntarthatóságról röviden

Mi az a digitális fenntarthatóság?

Ha ez a téma új számodra, akkor a röviden összefoglalva, arról van szó, hogy az internet – beleértve az adatközpontokat, a távközlési hálózatokat és a végfelhasználói eszközöket, például a telefonokat és laptopokat – sok áramot fogyaszt.

Olyan sokat, hogy ha mindezt összeadjuk, az internet éves szinten nagyjából ugyanannyi áramot használ fel, mint az Egyesült Királyság, a világ egyik legnagyobb gazdasága.

Mindennapi életünk során egyre több internetes adatot fogyasztunk, így az internet által fogyasztott villamos energia mennyisége gyorsan növekszik.

Lehet, hogy ez még eszedbe sem jutott, de az internet hatalmas energiafogyasztása óriási szén-dioxid-kibocsátással jár.

Egy havonta 10 ezer látogatóval rendelkező weboldal egy év alatt 860 kg CO2-t bocsát ki. Ennyit bocsát ki egy átlagos autó 800-1000 km-en.

A honlapod árammal működik. Az áramot többnyire szén-dioxid alapú erőművekkel állítják elő. Ráadásul a honlapodat nem csak te használod, hanem rajtad kívül még rengeteg olvasód.

A weboldalak és az online alkalmazások jócskán hozzájárulnak tehát a globális felmelegedés mögött álló káros-anyag kibocsátásához. Kérdés, hogy mit tehetünk honlapunk káros anyag kibocsátása ellen?

Amit tehetünk

  1. Használhatunk megújuló energiára épülő tárhelyeket.
  2. Minimalista dizájn használatával csökkenthetjük az oldalunk energiaigényét.
  3. Célzott marketinggel, elérhetjük, hogy tényleg csak azok olvassák a honlapunkat, akiknek szüksége van rá.
  4. Képek optimalizálásával csökkenthetjük weboldalunk méretét.
  5. Felhasználói élmény tervezés (UX), gyorsan és hatékonyan végigvezethetjük a látogatót a keresett információig,
  6. Nyílt kommunikáció folytatása, azt ígéred amit kínálsz, így az ügyfél hamar el tudja dönteni rád van e szüksége vagy sem
  7. A kevesebb néha több elv alkalmazása.

Ez mind egy elhatározás és tudatos döntés egy jó ügy érdekében. Cserébe bizalmat ébresztesz,  több látogató érkezik az oldaladra, akik megbíznak a márkádban és megvásárolják a termékedet.