Miért a WordPress?

A wordpressről konyhanyelven weboldalkészítés előtt állóknak

Ha weboldal készítés előtt állsz, és most keresgélsz a lehetőségek között, esetleg hallottál már  a wordpressről, de nem pontosan tudod mit takar, akkor ez az írás neked szól.

„Milyen weboldalt szeretnél? WordPress-t” – gyakran elhangzik ez vagy ehhez hasonló mondat, de tudjuk is hogy mit jelent a wordpress weboldal?

Az is lehet, hogy azt is hallottad már, hogy létezik wordpress.com és wordpress.org is. De hogy melyik mire jó és melyiket vedd igénybe, azt nem tudod?

Mi az a WordPress?

A wordpress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amelyen nagyon egyszerűen létre lehet létrehozni tartalmakat.

Egyszerűbben fogalmazva, egy olyan szoftver, amit bárki ingyenesen letölthet és weboldalt készíthet magának kódolás nélkül.

2003-ban blog motorként indult, és gyakorlatilag bloggerek használták. Mára viszont már az egyik legnépszerűbb weboldal készítő eszköz lett a világon. Hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben, ma már több mint 70 millió weboldal fut wordpress alapon . 

Köszönhető ez az egyszerűségének, a sokrétűségének és az ingyenességének is.

 Szinte mindenki képes rá, hogy alapszinten elsajátítsa a működését. Ha pedig kicsit belemerülsz, akkor gyönyörű, felhasználóbarát weboldalakat lehetet készíteni vele.

Tehát ha eldöntötted, hogy weboldalad lesz és esetleg nem adod ki a weboldalad elkészítést a kezedből, akkor a wordpress a legalkalmasabb ehhez, mert ettől rugalmasabb,  átláthatóbb, könnyebben kezelhető felületet nem fogsz  találni.

Ha nem szeretnéd te felépíteni a weboldaladat,  hanem szakemberre bíznád akkor is jó ha tudod kezelni, bejegyzéseket írni egy két képet kicserélni. Ezt is nagyon könnyen el lehet sajátítani.

Hidd el nekem hatalmas szabadság az, ha tudod kezelni, szerkeszteni a honlapodat. Ha fejlődni szeretnél, akkor is minden adott hozzá. Egy jól megválasztott sablonhoz, hozzá tudsz kapcsolni webáruház funkciót, kártyás fizetést, oktatási felületet vagy akár zárt előfizetéses rendszert is (bár ez már kicsit haladóbb szint)

Nézzük hogyan is működik:

A WordPress, ahogy már írtam, egy nyílt forráskódú rendszer, ami azt jelenti, hogy bárki számára a világon elérhető a rendszer kód alapja. Bárki fejleszetheti ezeket a kódokat, új funkciókat hozhat létre, így időről időre egyre jobb megoldások születnek.

Folyamatosan fejlődik és egyre újabb és újabb funkció érhető el.

Ezek a fejlesztők rengeteg sablont, bővítményt készítenek, amivel az egyszerű, kódolni nem tudó átlagemberek dolgát megkönnyítik.

Ezért is éri sok támadás a WordPress rendszert fejlesztői szintről, mert nagyon komoly konkurenciája a webfejlesztőknek.

A rugalmassága hihetetlen eszköz a kezedben. Indulhatsz egy egyszerű bemutatkozó honlapról, vagy blog oldalról és egész magas szintű üzleti weboldallá fejlesztheted, vagy akár webshopot, online tanfolyami felületet hozhatsz létre a későbbiekben.

Milyen összetevői vannak egy wordpress weboldalnak?

Sablonok

A wordpress egy moduláris rendszer, amit úgy kell elképzelni, mint az építőkockát. Egymástól elkülönülő egységek, amelyek egy egészet alkotnak.

Ilyen különálló egységek alkotják a weboldal megjelenését és tartalmát is.

A megjelenést a sablonok adják. Ezek képezik  weboldal alapját (un. theme) . A sablon adja a keretét a weboldaladnak, itt tudod testreszabni, beállítani a fejlécet, láblécet, menüt.

Használhatsz teljes sablonokat ingyenesen vagy fizetősen, de az alap sablonra különböző oldalépítőkkel  (pl. Elementor, Divi)  saját magad is felépítheted a weboldalad. Én így használom, de a teljes megjelenést is tudod biztosítani kész sablon által.

Bővítmények

A bővítményekkel tudsz különböző funkciókat hozzáadni az oldaladhoz mint pl. webáruház funkciót vagy keresőoptimalizálást elősegítő plugint. Nagyjából 60 ezer wordpress bővítmény van mindenféle funkciókkal.

Inkább az szokott a probléma lenni, hogy melyiket használd.

Ha pedig túl sok bővítményt telepítesz, az nagyon belassíthatja az oldaladat és komoly problémákat is okozhat, ha  „összeakadnak”. Én szeretek minél egyszerűbb és minél kevesebb bővítményt használni.

Bővítmények kiválasztásánál mindig nézzük meg az értékeléseket, a bekapcsolt bővítmények számát (minél több, annál jobb),  az utolsó frissítést  ha túl régi, akkor ne használd) és azt, hogy kompatibilis e az oldaladon jelenleg futó wordpress verzióval.

Widgetek

A widgetek arra valók, hogy bizonyos tartalmakat jeleníts meg velük a weboldalad oldalsávjában vagy a láblécében esetleg a fejlécében. Az hogy hol jelennek meg, az az alapsablon beállításaitól függ.

Nagyjából így tudod elképzelni egy wordpress weboldal felépítést. Rengeteg lehetőség, funkció rejlik benne.

Nyílván vannak hátrányai is, de én azt gondolom, hogy egy kisvállalkozó szintjén töklétes megoldás a wordpress weboldal a maga rugalmasságával. Az én személyes véleményem az, hogy nekünk marketing szempontból megfelelő vevőszerző rendszereket kell felépítenünk és működtetnünk nem pedig valami különleges dizájnos weboldalra van szükségünk.

WordPress.com vagy WordPress.org

Ha már eldöntötted, hogy lesz egy wordpress weboldalad akkor belefuthatsz ebbe a két oldalba. Mi a különbség a kettő között?

A wordpress.org a worpress hivatalos honlapja. Ha a wordpresst szeretnéd telepíteni, akkor azt innen tedd.

De mi is az a wordpress.com?

Egy közösségi szolgáltatás. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Blogspot, vagy a Tumbrlt, ezek olyan blog platformok, amelyek ingyenes vagy fizetős megjelenést biztosítanak számodra.

Ha használni szeretnéd, akkor regisztrálsz az oldalon, választasz egy sablont magadnak és elkészíted a weboldaladat.

Mit kapsz ezért?

Egy weboldalt, ami aldomainként funkcionál és a végződése minden esetben wordpress.com lesz. Ez lássuk be, nem túl profi megoldás. Ha saját domain nevet szeretnél magadnak, akkor azt bérelned kell.

Ezen felül pedig reklámok fognak futni az oldaladon. Ez miért nem jó?  Ki örül annak, ha a saját weboldalán más reklámozza magát, és esetleg a látogató elkattint mielőtt elolvasta volna a tartalmadat, mert egy reklám felkeltette a figyelmét. Senki.

Fizetős csomagra váltva tudod biztosítani magadnak a reklámmenetességet.

Még egy fontos szempont. A wordpress.com-on bérled a tárhelyet és az egész weboldalt. A wordpress.com egy vállalkozás, ami bármikor lehúzhatja a rolót. Akkor a te weboldalad és teljes tartalma eltűnik, mintha sosem lett volna.

Mit ad ehhez képest a wordpress.org?

Ahogy már mondtam, ez a wordpress hivatalos oldala. Itt szükség lesz egy saját tárhelyre és egy saját domainre. Erre le tudod tölteni a hivatalos wordpress-t, magát a szoftvert és felépítheted rá a saját weboldaladat.

Így kapsz egy teljesen reklámmenetes felületet, ami a tiéd lesz. Nagyjából azt csinálsz vele, rajta, amit te szeretnél.

Melyiket válaszd?

Az attól függ mi a célod vele. Ha egy egyszerű blogot szeretnél létrehozni és időnként cikkeket feltölteni, akkor lehet, hogy elég neked a wordpress.com is. De abban a pillanatban, ha fejlődni szeretnél és többet szeretnél kihozni az online jelenlétedből, akkor a wordpress.org-ot válaszd saját tárhellyel és saját domainnel.

Innentől kezdve a fejlődésed csak rajtad múlik.

Ha weboldalra van szükséged és gondolkodtál már azon, hogy magad készítenéd el a weboldaladat, de nem mertél még belevágni, akkor nézd meg ezt a lehetőséget, lehet, hogy pont Neked szól:

Katt ide: Áprilisra weboldal 🙂

Legfrissebbek:

vállalkozás fejlesztés

Kőbevésett szabályok vagy folytonos megújulás?

Avagy végleges-e a weboldalunk, az arculatunk, a célcsoportunk a szolgáltatásunk, a céljaink, a missziónk az értékeink és még sorolhatnám. Sok induló vállalkozás