Fenntarthatóságról röviden

A fenntarthatóság az a képesség, miszerint létezünk és fejlődünk anélkül, hogy a jövő természeti erőforrásait kimerítenénk.

Fenntarthatóság mint fogalom

A fenntarthatóság, mint fogalom azt jelenti, felismerjük, hogy a környezet  nem  egy kimeríthetetlen erőforrás. Ezért fontos, hogy a környezetet és annak erőforrásait észszerűen használjuk fel, és óvjuk a föld, a környezetünk, az emberiség és minden élőlény javára. A fenntarthatóság kulcsmondata az, hogy a fenntarthatóság feltételezi, hogy az erőforrások végesek, ezért óvatosan és körültekintően kell felhasználni erőforrásainkat, hogy elegendő legyen a jövő generációi számára anélkül, hogy a jelenlegi életminőségünk romlana.

A fenntartható fejlődés olyan folyamatot jelöl, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy  csökkentené a jövendő generációk azon képességét, hogy kielégítsék saját szükségleteiket. (Brundtland-jelentés, 1987, ENSZ)

Fontos kiemelni, hogy a szükségletek alatt nem korlátlan növekedést értünk. A fenntarthatóság fejlődést jelent és nem növekedést.  

Egészen pontosan megfogalmazva, a „ fejlődés a környezet teherbírását nem meghaladó növekedés nélkül… A fejlődés minőségbeli javulást jelent, míg a növekedés mennyiségbeli bővülést” (Herman Daly 1996)

„A katasztrófa akkor következik be, mikor a föld a fejünkre olvassa mohóságunkat.”

David Attenborough

Ennyit a fogalmakról, és most nézzük az alapelveket.

Fenntarthatóság alapelvei

Amit a környezetbe bocsátunk, az nem haladhatja meg a környezet befogadó/feldolgozó képességét.

Amit a környezetből kitermelünk, az nem haladhatja meg a környezet újratermelő képességét.

A nem-megújuló erőforrások felhasználásának a mértéke nem haladja meg azt az ütemet, amilyen arányban helyettesíteni tudjuk őket megújuló erőforrásokkal.

A fenntarthatóságnak rengeteg előnye van, mind rövid, mind hosszútávon egyaránt. A tiszta levegő, a nem mérgező légköri viszonyok a víz minősége és tisztasága mind ide tartozik. A fenntarthatóság javítja az életünk minőségét, védi ökoszisztémánkat és megőrzi a természeti erőforrásokat a jövő generációi számára.

A vállalati fenntarthatóság vezetői hosszú távú értéket teremtenek azáltal, hogy stratégiáikat és menedzsmentjüket úgy alakítják, hogy élni tudnak a fenntartható termékek és szolgáltatások piaci lehetőségeivel, miközben sikeresen csökkentik és elkerülik a fenntarthatóság költségeit és kockázatait

A fenntarthatóság  azonban nem csak a cégek számára előnyös hanem mindannyiunk számára. Biztosítja a jövőt mindenkinek.

Tegyünk együtt egy élhetőbb jövőért.

Számtalan sok egyszerű döntés meghozatalával könnyen fenntarthatóvá és élvezetesebbé tehetjük az életünket. Ha a fenntartható életmódot választod az nem azt jelenti, hogy fel kell adnod valamit, vagy csökkentened kell az életminőségeden. Egyszerűen csak másképp kell csinálnod.

Elégedettebbnek és boldogabbnak fogod érezni magad, ha tudod hogy tettél valamit a világért, egy jobb életért.

Tarts velem és tegyünk együtt a bolygónkért.

„Az igazi természetvédő az, aki tudja, hogy a világot nem a szüleinktől örököltük, hanem gyerekeinktől kölcsönöztük.”

John James Audubon

Legfrissebbek:

vállalkozás fejlesztés

Kőbevésett szabályok vagy folytonos megújulás?

Avagy végleges-e a weboldalunk, az arculatunk, a célcsoportunk a szolgáltatásunk, a céljaink, a missziónk az értékeink és még sorolhatnám. Sok induló vállalkozás