Hogyan legyen olyan weboldalad amit megálmodtál anélkül, hogy kiadod a kezedből az irányítást?

A digitális világ rohamos fejlődése számos olyan eszközt adott a kezünkbe, amivel magunknál tarthatjuk az irányítást. 

Nem kell hozzá más csak akarat, kitartás, egy csipet kreativitás, lelkesedés és az a tény, hogy ha magad készíted el a saját marketing eszközeidet, (mint pl. a weboldalad) sokkal hatékonyabban tudod menedzselni a későbbi ügyfélszerzési folyamataidat.

Lássuk be egy kisvállalkozó estében ez hatalmas piaci versenyelőny.

Ráadásul ki tudja nálad jobban mennyire értékes a szolgáltatásod, ki is pontosan az álomügyfeled, és ki tudná nálad jobban mindezt megfogalmazni?

De ne szaladjunk ennyire előre. Ebben a cikkben kedves ügyfelem, vállalkozótársam, Anikó weboldalát szeretném bemutatni. Hogyan jutott el a gondolattól, a kész, saját maga által megalkotott weboldalig.

2022. őszén járunk, amikor az Online láthatóság könnyedén kurzusom futott. Anikó volt az egyik leglelkesebb csoporttag, aki minden új ismeretet örömmel elsajátított.

Itt merült fel először a weboldal készítő tanfolyam ötlete bennem. Anikó volt az, aki nem hagyta, hogy az ötlet elsikkadjon a fiókban a rengeteg más ötlet között, hanem rágta a fülem, hogy csináljam meg, mert ő szeretné elkészíteni a saját weboldalát.

Rágódtam rajta néhány hetet, hogy hogyan lehetne egy lényegretörő, érthető és eredményes anyagot összerakni a weboldal készítésről, mert azt gondolom, hogy egy weboldal készítésben nem a technikai rész a legnehezebb.

Itt szeretnék egy kis gondolati kitérőt tenni.

Komoly vitákat lehet hallani arról, hogy milyen a jó weboldal. Fejlesztő által készített, kódolt weboldal, vagy wordpress alapon valamilyen oldalépítővel „összekattintgatott” weboldal.  ( Nem szeretem az „összekattintgatott” kifejezést mert szerintem ez hülyeség. Nincs olyan, hogy „összekattintgatott” weboldal.  Olyan ez mint amikor egy ultrafutóversenyen azt mondják a 60 km-es távra hogy „babatáv”, mert van mellette egy 100km-es táv is. Hát a 60km futva rohadtul nem „babatáv”).

Szóval a kódolás és az „összekattintgatás” egy örök ellentét, de én azt gondolom, hogy olyan gyorsan fejlődik a technológia, hogy amíg 10 évvel ezelőtt még fejlesztő kellett egy weboldalhoz, ma már drog&dropp módszerrel, nagyon hatékony, szép, felhasználóbarát weboldalt lehet készíteni.

A kérdés mindig az, hogy mi a célod a weboldallal?

Egy kezdő vállalkozónak a weboldal a vállalkozásának a szíve, a középpontja, célja hogy bemutassa magát és a termékét vagy szolgáltatását. Minél egyszerűbben tudjon landing oldalakat létrehozni, ahol értékesíteni fogja az ajánlatait.

Erre tökéletesen alkalmas a wordpress és nincs szükség milliós összegekért kódolt weboldalra. Van az a szint, az a funkció, amikor már érdemes elgondolkodni rajta, de ez még nem az.

Így hát a gondolatot tett követte és  2023. februárjában elindult 8 fővel, teltházzal, az első Weboldalam lesz! weboldal készítő kurzus, ami nem is kurzus lett végül, hanem inkább egy megvalósító mentor program. (Pusztai Ádám hívta fel erre a figyelmem, hogy miért nevezem kurzusnak, mikor ez sokkal több annál)

Sokat gondolkodtam, hogyan álljon össze a program, mert azt vallom, hogy önmagában a weboldal nem hoz eredményt.

A weboldal egy jól átgondolt stratégiaként kerül a vállalkozásod középpontjába és neked az a feladatod, hogy a különböző marketing eszközökkel a weboldalra tereld az embereket, ahol értékesíted nekik a jól elkészített ellenállhatatlan ajánlatodat.

Ezért a programot úgy építettem fel, hogy nem egy weboldal építést technikailag bemutató kurzus, hanem egy komplex marketing folyamaton megy végig, aminek a végén megszületik a weboldal. Ilyen az üzleti ötlet kiválasztása, célok meghatározása, célcsoport meghatározás, piackutatás, márkaépítés. Miután ezt végigvettük, jön az arculattervezés, melyet egy 42 oldalas Arculattervezési kézikönyv segíti. Ezt követi a weboldal tervezés, felhasználói út tervezés, mitől lesz felhasználóbarát egy weboldal.

Ezután kezdünk megismerkedni a technikai résszel és kezdjük el formába önteni az elképzeléseket. Minden modulhoz egyéni konzultáció tartozik, ahol személyesen átbeszéljük az egyéni kérdéseket, elakadásokat, és ha kell közösen ötletelünk.

Anikó így mesél a kezdetekről:

„Már jó ideje gondolkodtam azon, hogy szükségem lenne egy modern weboldalra, a régi, autodidakta módon elkészített oldalam helyett. Ami visszatartott az volt, hogy nem akartam kiadni a kezemből az irányítást. Igen, szeretem a dolgokat kézben tartani és tudni, hogy a tőlem telhető legjobbat megtettem, illetve megtanulni mindent, amit lehet. Az is egy fontos szempont volt, ha szükséges én tudjam módosítani az oldalam és ne kelljen másra várni, vagy szívességet kérni.

Amikor Ági felvetette, hogy csinálna egy weblapépítő kurzust, azonnal igent mondtam, pedig akkor még csak egy gondolat volt Ági részéről. A korábbi kurzusa kapcsán tudtam, hogy ez a tanfolyama is profi lesz és könnyen meg fogom tudni csinálni az új honlapom az útmutatásai alapján. Ez így is lett. „

Én azt látom így lassan fél év távlatából, hogy akik belevágtak, egy weboldalt szerettek volna létrehozni, de sokkal többet tettek annál. A weboldalhoz tudni kell ki vagy, mi a szolgáltatásod, milyen problémára tudsz megoldást adni, milyen megoldást tudsz adni és kinek való ez a megoldás. Amíg ezekre a kérdésekre nem tudod a választ, addig a weboldalad sem lesz kellően hatékony.

Ezért a folyamat neheze ez volt, nem pedig a technikai felépítés.

Ezt Anikó is megerősítette:

„Nem mondom, hogy nem voltak nehéz feladatok, de ez nem a technika volt, inkább a mit és hogyan írjak, hogy profi legyen, de ebben is kaptam segítséget.

A feladat nagyon kreatív volt, és egyenesen élveztem, hogy újra alkothatok, megmutathatom magam egy weblapon keresztül. Nem kellett senkinek elmagyaráznom mit akarok, milyen színeket, logót, elrendezést, hanem magam alakítottam ki, és ha akartam, változtattam akárhányszor. Hatalmas alkotói szabadság ez!”

És hogy kinek való ez a megvalósító program?

„Szívből ajánlom Ági bármelyik tanfolyamát, a honlapépítőt különösen. Azoknak érdemes belevágni, akik szeretik a dolgokat kézben tartani, nem akarnak várni, hogy mások oldják meg a problémáikat, szeretnek új dolgokat tanulni, nem félnek a kihívásoktól, meg merik engedni maguknak a játékot és előhívni a kreatív énüket. Én imádtam a folyamatot és a végeredményt is!”

Kíváncsi vagy a végeredményre?

Itt megnézheted: www.bajerleaniko.hu

Ha pedig úgy érzed, hogy érdemes lenne a saját kezedbe venni az online jelenléted megalkotását, gyere el 2023. július 25.-én 18.00 órakor  Tervezzünk együtt! ingyenes workshopra, ahol lépésről lépésre megtervezzük a leendő weboldalad. Itt találod a részleteket!

Legfrissebbek: