Legyen 2023 a te éved

Célkitűzés 2023- ra és évtervezés avagy hogyan csináld?

A 2022 kihívásokkal teli év volt mindenki számára, teli váratlan fordulatokkal. Ezek a fordulatok rengeteg célt elsöpörtek, vagy újratervezésre kényszerítettek.  De itt vagyunk a 2023-as év küszöbén és mindannyian azt szeretnénk, hogy a 2023 év, egy sikeres év legyen a vállalkozásunkban.

“Írd le a céljaidat, készíts terveket ezek elérésére, és minden áldott nap tégy valamit ebben az irányban.” – Brian Tracy

Hogyan tudod ezt elérni? Néhány tipp, amiket érdemes figyelembe venned.

Írd le azokat a célokat, amiket VALÓBAN el szeretnél érni, és tedd reálissá őket! Válassz olyan célokat, amik inspirálnak, de kicsit meg is ijesztenek. Olyan célok, amiért sok mindent hajlandó vagy megtenni, hogy elérd. Ez azért fontos, mert, ha ilyen céljaid vannak, akkor tudsz igazán motivált maradni.

Mielőtt elkezded tervezni a 2023 évi céljaidat, érdemes kicsit átgondolni a 2022-es évet. Sok kihívás volt az tény, de biztos sikerül találni néhány pozitív dolgot.

Milyen eredményeket értél el? Mik azok amik nem sikerültek? Ezekből mit tanultál meg? Mi az amit magaddal tudsz vinni a 2023-as évre? Vannak olyan célok, amit 2022-ben nem sikerült elérned, de 2023-ban magaddal viszed, vagy új célokat szeretnél kitűzni? Könnyen lehet, hogy a 2022-es év után másképp látod a dolgokat, sok mindenről más a véleményed, mint korábban. Ezeken érdemes elgondolkodni.

Gondold át a céljaidat

Írd le azokat a célokat, álmokat, amiket 2023-ban szeretnél elérni. Tedd fontossági sorrendbe őket, attól függően, hogy egyes célok mennyire fontosak. Tényleg nagyon akarod, vagy valami olyasmi, amit nagyon szeretnél ugyan, de nem baj ha idén nem történik meg? Vagy esetleg ez egy hosszú távú cél? Akkor érdemes részcélokra bontani őket.

Fontos, hogy mikor tervezel, a céljaid legyenek konkrétak, mérhetőek, elérhetőek, reálisak, és időhöz kötöttek. Nagyon fontos, hogy reálisak legyenek a céljaid, de egyben mérhetőek is.

Ezeket érdemes szem előtt tartani a tervezéskor, mert ez segíthet abban, hogy a célokat meg tudd valósítani és eredményes és sikeres évet zárj, 2023 végén.

Hogyan valósítsd meg a céljaidat?

Sokan tűznek ki célokat maguknak, tesznek újévi fogadalmat, de a kezdeti izgalom az első néhány hétben elmúlik és a célok tovaszállnak, mintha soha nem is lettek volna.  Mindannyionkkal megesett már ez szerintem. Hogyan tudod elérni, hogy néhány hét alatt ne fulladjanak ki a céljaid és motivált maradj?

Gyere el a Célkitűző és évtervező workshopra, és tervezzük meg együtt a 2023 évet! Legyél tidatos vállalkozó és a sikereidet ne bízd a véletlenre!

Legyen egy víziód

Neked van víziód? A vízió egy jövőkép, egy magasztos cél, amit el szeretnél érni, ahová el szeretnél jutni, egy olyan cél, amiért ezt az egészet csinálod. Az ÁLMOD!

Készíts egy Vision board-ot, egy jövőkép táblát, és ábrázold vizuálisan, hogy hová tartasz, hová szeretnél eljutni. Csinálhatod digitálisan pl. canvában, de kivághatod újságokból is a képeket és azokat tűződ fel egy táblára, és kitűzheted a faladra. Minden nap vess egy pillantást rá. Ez egy remek szórakozás és nagyon jó kreatív módja az álmaid ábrázolásának. Nincs jó vagy rossz terv. Csak játssz, és keresd meg azokat a képeket amik szimbolizálják az álmaidat.

Vision-borad

Készíts tervet

Fontos, hogy kitűzd a céljaidat, de ettől sokkal fontosabb, hogy ezeket a célokat kisebb, megvalósítható lépésekre bontsd. Ezért fontos, hogy legyen egy lépésről lépésre terved, hogy hogyan fogod elérni a céljaidat, mert ha nagy célokat tűzöl ki anélkül, hogy tudnád, hogyan fogod elérni őket, sokkal nehezebben fogod tudni megvalósítani.

Tervezd meg a lépcsőfokokat, amelyekkel elérheted a nagy célodat. Állíts be határidőt hozzá, ami segít az úton maradni a kívánt cél elérése felé. Amikor a kis célokat sikerült megvalósítani, az külön inspiráló és motiváló tud lenni és lendületet ad a következő lépcsőfokhoz, ami a nagy célodhoz vezet.

Kövesd nyomon a céljaidat

Ha kitűzöd a céljaidat és az ahhoz vezető lépéseket, akkor minden hónapban érdemes átgondolni azokat. Erre nagyon jók a naplók, éves tervezők. Ebben ki tudod tűzni az adott havi célokat és értékelni tudod azok megvalósítását. Ünnepeld meg a kis győzelmeket! Ez is segít motiváltnak maradni és továbbmenni a kitűzött úton.

Legyél rugalmas

Úgy gondolom, hogy az egyik legfontosabb vállalkozói tulajdonság a rugalmasság. Amikor valami nem sikerül, vagy nem úgy sikerül akkor nem szabad elkeseredni, hanem  le kell vonni a konklúziókat és azonnal újratervezni kell. Nem mindig úgy alakulnak a dolgaink, ahogyan azt szeretnénk, de mindig érdemes tanulni belőlük és egy kis helyreigazítással tovább haladni.

Keress magadnak vállalkozótársat

Hosszú távon nagyon fontos, hogy támogatást kapj a környezetedtől. A családod és a barátaid nem biztos, hogy értik, tudják támogatni azt, amit te csinálsz, nem biztos, hogy ismerik a vállalkozói lét nehézségeit. Keress magadnak hozzád hasonló vállalkozótársat, csoportot, mentort. Felbecsülhetetlen értéke van, ha van melletted valaki, aki tudja, min mész keresztül, aki előtted ját, már ő maga is keresztül ment ezen.  Megoszthatjátok egymással hetente, havonta az elért eredményeket, sikereket és azt is, ha valami nem úgy alakult, ahogy szeretted volna.

Az új év kezdete, kiváló alkalom új célok kitűzésére. Érdemes átgondolni azt, amit előző évben elértünk, és előre tekinteni, meghatározni a célokat, amiket 2023-ban el szeretnénk érni.

Készíts egyértelmű tervet, bontsd kisebb lépésekre, amik segítenek elérni a nagy céljaidat, és kövesd nyomon a haladást. Értékeld az eredményeket, az előrehaladást, az elakadást és szükség esetén módosítsd őket.

Gyere el a Célkitűző és évtervező workshopra, és tervezzük meg együtt a 2023 évet! Legyél tidatos vállalkozó és a sikereidet ne bízd a véletlenre!

Legfrissebbek:

vállalkozás fejlesztés

Kőbevésett szabályok vagy folytonos megújulás?

Avagy végleges-e a weboldalunk, az arculatunk, a célcsoportunk a szolgáltatásunk, a céljaink, a missziónk az értékeink és még sorolhatnám. Sok induló vállalkozás